300 metre uzunluğundaki Karadeniz Enerji Gemisi Onur Sultan’ın 24 motoru bulunmaktadır ve üç futbol sahası büyüklüğündedir.

18 Nisan 2019 tarihinde Soh Chin Ong tarafından kaleme alınmıştır.

Dünyanın en büyük takımada ülkelerinden biri olan Endonezya, yaklaşık 18.000 adadan oluşmakta ve 1,9 milyon kilometrekareye yayılmaktadır.

Dünyanın en büyük enerji gemisi (gemi üzerine inşa edilmiş olan elektrik santrali), ülkenin en büyük adası olan Sumatra’nın kuzeyinde yer alan Medan limanına yanaşmıştır. 300 metre uzunluğundaki Karadeniz Enerji Gemisi Onur Sultan’ın 24 motoru bulunmaktadır ve üç futbol sahası büyüklüğündedir. 

Ağır akaryakıt ve doğalgaz ile çalışan enerji gemileri, dünyada elektriğe erişimi bulunmayan yaklaşık 1 milyar insan için eşsiz bir rol oynamaktadır.

Endonezya hükümeti, yakın geçmişte, 2026 yılına kadar elektrik tedarik planını düzenlemiştir. Söz konusu planda, bunun gibi mobil elektrik santrallerinin, 2.500’den fazla halen elektriği bulunmayan köyün bulunduğu kırsal ve uzak alanlara elektrik temin edilmesinde rol oynaması beklendiği ifade edilmektedir. 

Daha temiz bir geleceğe doğru 

Bununla birlikte, konu yalnızca enerjiye erişim sağlanması değildir. Türk şirketi Karadeniz’e ait olan ve Endonezya’daki dört enerji gemisinden biri olan Onur Sultan, aynı zamanda bu yıl yalnızca doğalgaz ile çalışması için dönüştürülmüştür. Doğalgaz, elektrik üretmek için yakıldığında ağır akaryakıta oranla daha az karbon salınımını üretmektedir. Endonezya, 2025 yılına kadar, enerji bileşiminde halihazırda %4 oranından yer alan yenilenebilir enerjiyi %23 oranına kadar çıkarmayı amaçlamaktadır. 

Endonezya’nın dört enerji gemisini hizmete sokan PT Perusahaan Listrik Negara’nın (PLN) eski petrol ve gaz bölümü başkanı Chairani Rachmatullah, “Rüzgar ve güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerjiler, tamamlayıcı akaryakıt ile birlikte var olmalıdır ve en ideal seçenek ise, daha az karbon salınımı yapan gazdır” dedi. 

“Biz, kaynağın daha kolay ve daha ucuz sağlanabilecek olması amacıyla gemilerin tümüyle doğalgaz ile çalışmasını temin etmesini istedik” diye sözlerine devam etti. 

Bu da, kesinlikle, Sumatra’nın kuzeyinde bulunan Aceh’deki Arun sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) terminalinden yalnızca 300 km uzaklıkta bulunan Onur Sultan durumunda söz konusudur. 

İstikrarlı ve güvenilir enerji

2017 yılının Mayıs ayında Kuzey Sumatra’ya gelmesinden itibaren, Onur Sultan, yaklaşık 500.000 evin elektrik ihtiyacını karşılayan 240 megavat elektrik temin etmekte ve ilçenin hızla gelişen endüstri ve turizm başkenti Medan’a istikrarlı ve güvenilir enerji sağlamaktadır. 

Medan’da doğmuş ve yaşamakta olan Fadjar Fadjar, bu süper deniz aracının gündelik hayatında değişiklik yaptığını söyledi. “Önceden, günde altı saat ile sekiz saat arasında elektrik kesintileri yaşamaktaydık. Ancak şimdi, klima, birden bire kesilmiyor, ışıklar gecenin bir yarısında sönmüyor ve buzdolapları çalıştığı için yemekler bozulmuyor” dedi. 

Shell Endonezya’da çalışan Fadjar, Onur Sultan’ın ağır akaryakıttan gaza dönüşümünün yönetilmesinde yardımcı olmuştur. Shell’in 24 motordan her birine uygun olacak şekilde enerji gemisinde kullanılan madeni yağların da belirli bir proses ile değişimi sağlanmıştır. 

“Madeni yağlar, motorun kanıdır” diyen Shell’in enerji sektörü küresel iş geliştirme müdürü olan Özer Kılıçcıoğlu, sözlerine şu şekilde devam etti: “Doğalgaz ile çalışan motorlar ağır akaryakıt ile çalışanlara göre daha yüksek sıcaklıklarda çalışır ve bu nedenle gaz motoru yağları, ağır şartlarda çalışmaya yardımcı olmak ve yüksek motor verimliliği sunmak için özel olarak formüle edilmektedir”. 

Eşsiz görev

Eşsiz görev

Karadeniz’in enerji gemisi kolu olan Karpowership’in Ticaret Grubu Başkanı Zeynep Harezi (sağdaki resim), “Doğalgaz, yenilenebilir enerji pazarı büyüdükçe yenilenebilir enerjiler ile eşleştirilebilir olan, güvenilir ve çok yönlü bir temel yük enerjisidir.” dedi. Onur Sultan, dünyada dönüştürülen ilk gemidir.

Harezi, İstanbul’da yerleşik olan şirketin halihazırda dünyanın en büyük enerji gemisi filosuna sahip olduğunu belirtmiştir. Deniz araçları, Asya, Afrika ve Orta Doğu’da yayılmış olup 17 milyon evin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek olan 3,1 GW elektrik üretebilmektedir. Önümüzdeki iki yıl zarfında, Avrupa, Latin Amerika ve Karayipler’deki yeni pazarları da kapsayacak olan ilave 2GW kapasite eklemeyi planlamaktadır.

“Vizyonumuz, hiç kimsenin elektriksizlikten dolayı mağdur olmadığı bir dünyadır. Herkesin çabuk ve makul bir fiyat karşılığında elektriğe erişimi bulunduğundan emin olmak istiyoruz.” diyen Harezi, “ve, temin edildiği sürece, tüm gemilerimizi yalnızca doğalgaz veya LNG ile çalışmaları için dönüştürmeye hazırız.” diye ekledi.