Enerji sektörünün öncülerinden Shell ve Akademisyenler Daha Temiz Bir Dünya İçin Buluşuyor…

Akaryakıt teknolojisinin yenilikçi şirketi Shell, önümüzdeki günlerde hava kirliliğine karşı düzenlenecek bir konferansa hazırlanıyor. Shell Global Solutions’ın önde gelen bilim adamlarından Prof. Dr. Gautam T. Kalghatgi’nin da konuşmacı olarak ağırlanacağı konferansta, Shell Türkiye Ülke Müdürü Canan Ediboğlu da bir konuşma yaparak, geleceğin yakıtlarına dikkat çekecek.

Günümüzde iklim değişikliği ve küresel ısınma dünyanın geleceğini tehdit eden en önemli faktörlerden. Bu konuda, hükümet ve toplum kadar enerji şirketlerine de büyük iş düşüyor. Sektördeki 70 yıllık birikimiyle, tüketicilerine sunduğu yenilikler kadar çevre bilincine önem veren Shell, hava kirliliğini önlemede çok önemli bir etkiye sahip gaz emisyonlarının azaltılması konusunda önümüzdeki günlerde bir konferans düzenleyecek. “Yakıtlar ve Motorlarda Yanma Konferansı” adı altındaki konferans, 31 Mart- 01 Nisan 2008 tarihleri arasında, İTÜ Makine Fakültesi’nde gerçekleşecek.

Shell Global Solutions, İTÜ ve Sakarya Üniversitesi işbirliğinde organize edilen konferans, bilim adamlarını, araştırmacıları, mühendisleri ve öğrencileri bir araya getirecek. 5 ana başlıkta toplanacak konferansta, yakıtlar, yanma esasları, pratik yanma sistemleri ve tasarımı, yanma sonucu oluşan hava kirliliği ve modelleme konuları ele alınacak.

Karbondioksit emisyonlarının etkin yönetilmesi ele alınacak

Özellikle, yakıt ve motorlarda yanma sonucu oluşan hava kirliliğine dikkat çekilecek konferansta, karbondioksit emisyonlarının etkin yönetilmesi ele alınacak. Karbondioksit emisyonlarının etkin yönetimi, artan enerji tüketiminin çevre ve dünyamız üzerindeki olumsuz etkilerinin önüne geçmek açısından önem taşıyor.

Atmosferde giderek artan karbon miktarı, kapımızdaki en büyük felaketin yani iklim değişikliği ve küresel ısınmanın başlıca sorumlularından biri olduğundan, emisyonların düşürülmesi global enerji sorununun üstesinden gelinmesinde büyük önem taşıyor.

Kurşunsuz benzine geçişte bir öncü

1979 yılından beri İngiltere’de “Shell Global Solutions, bünyesinde yer alan “Yakıt Teknolojileri Grubu”nda bilim ekip başkanı olarak görev yapan Prof. Dr. Gautam T. Kalghatgi’nin bugüne kadar 70’in üzerinde makalesi yayımlandı.

Kalghatgi, makalelerinde ağırlıklı olarak; taşıtlarda yakıtların ateşleme, vuruntu ve deposit oluşumuna etkilerini işledi. Yaklaşık 30 yıllık çalışmalarıyla RON sayısından MON sayısına geçişi sağlayarak, Avrupa otomotiv endüstrisinde önemli bir değişime yol açtı, kurşunsuz benzine geçişte önemli rol aldı ve yeni yakıtların geliştirilmesi çalışmalarını yönetti. Otomotiv endüstrisine sunduğu katkılardan ötürü Amerikan Otomotiv Mühendisleri (SAE) üyeliğine seçilen Prof. Dr. Gautam T. Kalghatgi, aynı zamanda İsveç`te “The Royal Institute of Technology” ve İngiltere`de “University of Sheffield”da misafir profesör olarak görev yapıyor.