BASIN BÜLTENİ

BİLİNÇLİ YAĞ TERCİHİ, MOTORUN VERİMİNİ ARTIRIR

Shell’den, daha yüksek verim ve kaliteye ulaşmak için motor yağını anlama kılavuzu

Motorunuzun verimini artırmanın yolu, kaliteli ve uygun motor yağı kullanımından; en doğru tercihi yapmanın yolu ise, motor yağı üzerindeki sayı ve işaretleri doğru bilmekten geçiyor. Shell uzmanları, sürücüler için doğru yağ seçiminin püf noktalarını sıraladı.

Motor yağının farklı motorlara ve sürüş koşullarına uygunluğunu sağlayan kriterlerin başında viskozite geliyor. Bir sıvının kalınlığının ve akış direncinin ölçüsü olan viskozite, yağın motor etrafında hareket etmesinde ve motor parçalarının korunmasında önemli bir etken.

• Çok mevsimlik yağlar, ambalaj üzerinde iki sayıya sahip olan yağlardır, yani yağın yüksek ve düşük sıcaklıklarda motor performansını koruyabildiğini gösterirler. Çok mevsimlik bir yağ sıcaklık değişimlerinde viskozite farklarını en aza indirger.
  • Çok dereceli bir yağdaki ilk numarayı normalde ‘Kış’ anlamına gelen bir ‘W’ harfi izler, (örneğin 15W 40) Bu numara, yağın düşük sıcaklıklardaki viskozitesini temsil eder ve yağın kışın nasıl akacağına dair bir işarettir. İlk numara ne kadar düşükse yağ düşük sıcaklıklarda o kadar incedir ve akışkanlığı yüksektir.
  • W'den sonra gelen ikinci numara yağın yüksek sıcaklıklardaki viskozitesini temsil eder. Numara ne kadar yüksekse, yağ yüksek sıcaklıklarda o kadar kalın olacaktır. Motorunuz için doğru viskoziteyi kullanmak motor performansını arttırır, motor aşınmasını azaltır ve yakıt verimliliğini artırır.
  • Ayrıca, sentetik yağlar, normal mineral yağlara göre daha iyi düşük ve yüksek sıcaklık özelliklerine sahiptir. Bu şekilde daha iyi yakıt tasarrufunu ve soğukken çalıştırmayı olanaklı kılarken, korunma sağlanır.
Shell Helix Ultra

Shell Helix serisi

Shell Helix

• Shell Helix HX3 daha yaşlı otomobiller için koruma sağlar.
  • Shell Helix HX5 motor gürültüsünü azaltmaya yardım eder.
  • Shell Helix HX7 gelişmiş motorlara uygundur.
  • Shell Helix Ultra maksimum performans ve koruma sağlamaya yardım eder.
  • Shell Helix Ekstra Ultra, hassas egzos gazı arıtma sistemleriyle donatılmış modern motorlar için ileri teknoloji ürünü tam sentetik motor yağıdır.

Editörlere Notlar

Shell Madeni Yağları Hakkında:
‘Shell Madeni Yağları’ terimi, madeni yağlar işiyle uğraşan tüm Shell Grubu şirketlerine atıfta bulunmaktadır. Bu şirketler tüketici motorlarından madenciliğe ve enerji üretiminden ticari taşımacılığa kadar bir dizi uygulamada kullanmak üzere ürün imal edip harmanlamaktadır.

Shell’in madeni yağ markaları portföyü Pennzoil®, Quaker State®, Shell Rotella T, Shell Helix, Shell Rimula, Shell Tellus, Monarch, bir otomobil bakım ürünleri portföyü ve Jiffy Lube®'tan oluşmaktadır. Shell'in, Almanya, Japonya, BK ve ABD'de ve yeni olarak da Hindistan'da madeni yağ araştırma merkezi vardır.

Shell, hacim bakımından pazarda sahip olduğu %13,4’lük pay ile 2009 yılında diğer tüm şirketlerden daha fazla madeni yağ satarak, dördüncü yılında bir numaralı küresel madeni yağ tedarikçisi konumuna gelmiştir (kaynak: Kline & Company raporu: ‘Competitive Intelligence for the Global Lubricants Industry, 2009 - 2019’)