Basın Bülteni

Shell, Brezilya perakende yakıt pazarında lider olacak

Turcas Petrol ile 2006 yılında gerçekleştirilen birleşmeyle Türkiye’nin lider akaryakıt şirketi haline gelen ve global şirket birleşmelerinde örnek teşkil eden Shell&Turcas birleşmesi, Shell’i Brezilya’da da büyük bir birleşme için cesaretlendirdi. Brezilya’nın en büyük biyoyakıt üreticisi ve dağıtıcısı olan Cosan ile gerçekleştirilen birleşme ile iki şirket Brezilya’daki perakende akaryakıt pazarında lider konuma yükselecek.

Shell International Petroleum Company Limited (Shell) ve Cosan S.A. (Cosan), Brezilya’da yaklaşık 12 milyar dolarlık bir ortak girişim şirketi kurmak üzere bir mutabakat zaptı imzaladılar. Ortak girişim, etanol, şeker ve enerji üretiminin yanı sıra ulaştırmada kullanılan yakıtların tedarik, dağıtım ve perakende satışı alanında faaliyet göstermeyi amaçlıyor.

Mutabakat zaptının şartlarına göre her iki şirket ortak girişime, Brezilya’da bulunan mevcut varlıklarının bir kısmıyla katılacaklar. Shell ayrıca 1,625 milyar Dolar’lık nakit katkıda bulunacak ve bu ödeme iki yıl içerisinde gerçekleştirilecek.

Ortak girişim sayesinde Shell ve Cosan, ulaştırma sektöründe karbon emisyonunu azaltma yönünde gelecek 20 yıllık dönemde ticari açıdan en gerçekçi çözümlerden biri olan sürdürülebilir biyoyakıt sektöründe geniş ölçekli ve kârlı bir pozisyon alabilecekler. İki şirket, dünyanın en verimli etanol üreticisi olan Brezilya’da pazar lideri pozisyonuna yerleşmeyi hedefliyor.  Yıllık 2 milyar litrelik üretim kapasitesi ve hızlı büyüme hedeflerine sahip olan ortak girişim, dünyanın en büyük etanol üreticilerinden birini oluşturacak. Ayrıca, Shell’in Iogen ve Codexis’deki ortaklıklarının da katkısıyla ortak girişimin gelecek kuşakların biyoyakıt teknolojilerini kullanabilmesi mümkün olacak.

Anlaşma iki şirketin Brezilya’daki perakende ve ticari yakıt sektörlerindeki pazar paylarının büyüme potansiyelini de güçlendirecek. Yaklaşık 4 bin 500 perakende satış istasyonu ve yıllık toplam 17 milyar litrelik kapasiteyle ortak girişim, Brezilya’daki perakende yakıt pazarında lider pozisyonuna yekleşecek ve büyük bir sinerji yakalama ve büyüme potansiyeline sahip olacak.

Royal Dutch Shell Downstream Direktörü Mark Williams, “Bu mutabakat ile Brezilya’nın Shell için öneminin devam ettiğini gösteriyoruz. Brezilya’nın önde gelen şirketlerinden biriyle birleşerek bu büyüyen pazarın perakende ve ticari yakıt müşterilerinin ihtiyaçlarını karşılamaya başlamak konusunda çok istekliyiz. Cosan ile gerçekleştireceğimiz birleşmeyi, düşük karbon emisyonuna sahip sürdürülebilir biyoyakıtların küresel ulaştırma yakıtları bileşimindeki ağırlığını artırmanın bir yolu olarak görüyoruz. Ortak girişim, aynı zamanda Shell’in güçlü ve kârlı bir biyoyakıt işi kurmasına da katkıda bulunacak ve gelecek kuşak teknolojileri kullanma imkanı sağlayacaktır,” dedi.

Cosan Yönetim Kurulu Başkanı Rubens Ometto Silveira, “Cosan’ın vizyonu temiz ve yenilenebilir enerjide küresel bir lider haline gelmektir. Büyüklüğümüz, uzmanlık düzeyimiz ve bulunduğumuz gelişme aşaması, sadece vizyonumuzu paylaşmakla kalmayan, aynı zamanda uluslararası pazarlara erişim imkanları sayesinde büyüme potansiyelimizi gerçekleştirmemize katkıda bulunacak bir partnere ihtiyacımız olduğunu gösteriyor,” dedi.

Silveira, “Bu ortak girişimin, etanol bazlı biyoyakıtların dünya çapındaki tedarik ve dağıtımını artırarak gezegenimizin sürdürülebilirliği konusunda etkili bir rol oynayacağına inanıyoruz. Aynı zamanda enerji talebini karşılamak için sürdürülebilir, etkin ve güvenilir alternatifler aranan dünyada Brezilya’nın lider pozisyonunu da konsolide edecektir,” diye ekledi.